pasal chef.

My photo
simple maths, no colour means no flavour.

Sep 10, 2009

ayam salai masak lemak cili api la dei



haha. kamu semua tgk gmba ni. ini lah gmba aku ketika aku pakai baju chef yg paling chun kot. :)


ketika ini aku tgh mensalaikan ayam utk aku masuk dlm masak lemak cili api aku. senang je nk masak. jgn risau. org tk pernah masak sblm ni pun bole msk.


chun kan :D

okay sekarang aku nk bebel psl ayam salai masak lemak cili api yg chun pnya. :D




mise-en-place for ayam salai. err kalau aku igt la.

1. bawang putih, 5 ketul
2. shallots atau bawang merah, 5 biji
3. halia, 2cm
4. serai, 3-4 biji,
potong hiris
5. lemon juice
6. serbuk cili/cili boh (make sure jgn pedas sgt)


utk masak lemak cili api:

1. kunyit, 2 sudu
2. cili api, 1 mangkuk
3. cili merah dn hijau, 1 mangkuk
4. santan,
1000ml
5. bawang putih/merah, dlm 5 biji each.
6. air dr kiub pati ayam, 1 ketul pati ayam da cukup.
7. serai, 5-6 biji dititik
8. kentang, dipo
tong quartered.




methods for ayam salai:

1. blend semua bwg, cili, lemon juice, dgn serai, halia. dan marinade ayam tu. at least sejam.

2. bila agak2 korg da bosan tunggu, salai kan la ayam tu. terpulang utk korg nk buat mcm mana. aku salai atas kuali yg sgt panas, dgn minyak skit dn salai smpai air dlm ayam tu kurang skit, and ada kalau hitam (kesan bakar).

3. salai bg nmpk colour. tkyh masak sgt sbb nnt korg akan masukkan kedalm msak lemak and nnti ayam korg jd overcooked, equals to, tk sedap. so bg mcm dlm 3/4 masak.

4. da siap semua, tolak tepi.





Methods to masak lemak cili api:

1. kuali panas, br masukkan minyak. minyak bg byk skit pun tkpe. masa ni, blend cili api tu dgn bwg2 tu and tumis hasil blend ni.

2. da naik bau, baru masukkan dlm 200ml santan cair dn kacau skit.

3. masukkan kunyit smpai warna kuning bila cmpur dgn santan cair td. masukkan serai yg kena titik td.

4. masukkan air kosong atau stok ayam kalau nk. agak2 korg la byk mana nk letak. nk cmpur dua2 pun bole. then, masa ni adjust the colour. tmbh kunyit jika perlu. sekarang la nk masukkan cili merah, hijau, dn kentang

5. biar smpai mendidih, baru masukkan santan pekat. make sure letak smpai colour nmpk mcm masak lemak. warna KUNING! tmbh kunyit jika perlu. adjust. masukkan garam ikut rasa. gula jika perlu.

6. agak2 da kentang da lembut, baru masukkan ayam salai td kacau sedikit sahja. kita tknk isi ayam tu pecah2 kan?

7. ayam salai masak lemak cili api, SIAP.





ni la hasil masak lemak cili api aku. sori sbb aku present dlm bowl besi. cuma masa tu aku mlas nk present cantik. aku buat pun cincai boncai je. hehe. :)



ada faham tk? terimaKASIH ye :D


1 comment:

  1. FUYOOOOOOOOO!!! abg sufiii memasaaakkkk.. dah sama mcm mamak dkt carlosss laahhh!!

    ReplyDelete