pasal chef.

My photo
simple maths, no colour means no flavour.

Sep 4, 2009

kari kepala ikan.

haa since ni resipi yg fresh dlm kepala otak aku. aku masak kari kepala ikan tnpa guidance chef aku, bernama Chef Raja, dlm kitchen ASIAN, 1 september lepas, dn jadi kooottt. :D aku buka puasa dgn senyuman yg amat lebar la.

senang je nk buat kari kepala ikan atau seperti kari2 lain. bezanya apa yg korg masak la kan? kari ikan ke, kari ayam ke, kari gajah ke, "base" dia tetap sama. KARI.

so mcm mana nk buat kari. aku nk bgtau se-simple yg bole.

JAP. aku tkle nk kasi exact measurement. so korg kena pandai agak byk mana bahan nk pakai, utk brape byk nk masak. so self-confidence kena tinggi okay? apa2 tnya la aku so aku bole assists skit2.


okay. mise-en-place for kari ikan kepala ikan.

1. 4-sekawan: buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dn lawang. cukup la satu piring semua ni.
2. minyak. sediakan agak byk.
3. daun kari.
4. biji sawi
5. serbuk kari ikan. sediakan byk mana nk pkai la.
6. air, again, utk byk mana nk pkai.
7. santan pun sama
8. cili merah/hijau di hiris
9. bendi potong slanting
10. tomato quartered
11. ouh garlic, sliced, and onion sliced. nk pkai shallots pun bole.
12. and seasoning, salt and pepper.
13. Ikan , atau kepala ikan.



okay. jom masak kari!


1. pnskan minyak. letak byk skit pun tkpe. tumis atau saute* 4-sekawan, biji sawi, dn daun kari tu smpai aroma keluar. then, masukkan onions and garlics tu. smpai naik aroma.

2. serbuk kari tu, dlm bowl, cmpur kan dgn air skit. biar pekat. dn masukkan kedalam periuk td. kalau agak2 kari tu mcm nk berkerak, tmbh minyak. dn kacau. smpai kari tu pecah minyak atau kalau korg malas, terus masukkan air. bagilah ratio air dgn kari tu sama. TIP! bagi colour kari tu nmpk normal, dn korg rasa la kari tu, ada kehangatan atau tidak. masa ni kena pndai agak skit. heheh ;p

3. korg season la. garam and pepper secukup rasa. masukkan bendi, tomato, cili merah/hijau. dn biar didih.

4. dlm bowl lain, kalau santan tu pekat, cmpur air skit. santan cair tkpe la. kemudian perlahan kan api dn masukkan santan. make sure api kecik kalau tk nnti berkeladak. tmbh minyak skit at this point. dn kacau perlahan smpai kari tu nmpk cantik dn normal di mata korg.

5. lastly bila da okay, masukkan ikan atau kepala ikan. TIPS! at this point. jgn kacau dah. tgn jgn menggatal. biar smpai ikan tu masak. sbb isi ikan lembut, kalau kacau, nnti isi ikan pecah. tk cantik la kari korg kan nnti?

6. kari kepala ikan, SIAP. :)



*apa2 kecurigaan, contact me okay. thank you.




2 comments:

  1. kau ni mcm tahu2 je i LOVEEE karii.. im gonna ask semua kawan i yg bodoh masak, untuk belajar masak from ur blog. :D

    ReplyDelete
  2. hahaha. apa lah. la ni bole la you masakkk kt uitm! ;p

    ReplyDelete